Accountants: winst van kleinere mkb-bedrijven blijft achter - Mkb Schakelteam Skip to content

Accountants: winst van kleinere mkb-bedrijven blijft achter

Kleine mkb-bedrijven kunnen steeds minder investeren omdat hun winst achterblijft bij die van grote mkb-bedrijven. Een groot deel van de kleinste bedrijven ging er het afgelopen jaar zelfs stevig op achteruit. Dat verzwakt de innovatiekracht van de Nederlandse economie, meent de netwerkorganisatie van accountantskantoren SRA.

SRA onderzocht jaarrekeningen van ruim negenduizend mkb-bedrijven en daaruit blijkt dat neer dan de helft van de kleine mkb-bedrijven (met twee tot tien werknemers en een jaaromzet tot € 1 mln al  het derde jaar op rij minder winst boekt. Bijna vier op de tien kleine bedrijven zagen de winst vorig jaar zelfs met de helft of meer dalen.

“Dit is een trend die zorgen baart”, meent SRA. “Het lijkt erop dat het microbedrijf als aanjager van innovatie verstoken raakt van brandstof.” De microbedrijven, samen goed voor 83 procent van alle bedrijven met personeel in Nederland, zijn volgens de organisatie dankzij hun wendbaarheid vaak innovatief. Als de groei en innovatiekracht bij deze kleine bedrijven stokken, heeft dat volgens SRA consequenties voor de economie en slagkracht van Nederland.

Onder aan de streep blijft er van elke honderd euro omzet maar acht euro over

Met name bij de detailhandel, de horeca en de logistiek gaat het minder goed dan de voorbije jaren, zei Pieter van der Kwaak, bestuurslid van SRA voor de micirofoon van BNR. Maar of die winstdaling tot faillissementen zal leiden, is moeilijk te voorspellen meent hij. ”Onder aan de streep blijft er van elke honderd euro omzet maar acht euro over”, aldus Van der Kwaak. ‘En daar moet je nog belastingen over betalen en je investeringen mee doen. Het gevolg is dat ondernemers zo bezig zijn met overleven, dat ze niet toekomen aan creativiteit en nieuwe investeringen.”