Een factuur betaald krijgen duurt nog altijd langer dan dertig dagen - Mkb Schakelteam Skip to content

Een factuur betaald krijgen duurt nog altijd langer dan dertig dagen

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven heeft ruim een maand nodig om zijn rekeningen te betalen. Eén op de acht bedrijven moet gemiddeld zelfs meer dan veertig dagen wachten totdat facturen betaald worden. Dat blijkt uit de FinTech Barometer van Onguard, op basis van gesprekken met ruim 300 financieel managers.

Kleine ondernemers moeten aan de bel trekken

Vooral de betaaltermijn van grotere afnemers aan kleine bedrijven is het afgelopen jaar opgerekt. Door deze inkoopmacht voelen veel leveranciers zich gedwongen om akkoord te gaan met de voorwaarden van de afnemende partij, zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland. Betaaltermijn van dertig dagen. Hoewel ook grote bedrijven gebonden zijn aan een betaaltermijn van dertig dagen, blijken kleinere leveranciers het lastig te vinden om aan de bel te trekken. ‘Dat is die machtspositie: ondernemers vinden het moeilijk om dat aan te geven, maar mijn advies is om dat toch maar wel te doen.’

Het goede nieuws is dat de Rijksoverheid en de provincies hun betaalregime behoorlijk goed op orde hebben, anders dan gemeenten. Want bij gemeenten valt een relatief laks betaalgedrag op. ‘Het gemiddelde zegt niet zo veel, maar soms zie je betaaltermijnen van 100 tot 120 dagen’, meent Visser.

Facturen worden niet betaald door dreigende recessie

Hoe komt het dat een groot aantal bedrijven de facturen niet snel betaald krijgt? Een kwart van de finance professionals (24%) geeft aan dat het probleem ligt bij klanten met cashflowproblemen. Opvallend is dat door dertien procent de financiële onzekerheid veroorzaakt door het terugbetalen van NOW-steun als reden wordt genoemd.

Ook de al langere tijd dreigende recessie, en de financiële onzekerheid die dit met zich meebrengt, blijkt een grote rol te spelen. Volgens twintig procent is dat een veelvoorkomende reden dat klanten hun facturen niet betalen. Met die dreigende recessie in gedachten komt de DSO onder een vergrootglas te liggen. Een derde van de finance professionals zegt zich hier nu meer op te focussen dan voorheen. Nog eens zestien procent zegt dit nu nog niet te doen, maar dit wel als doel te hebben.