Accountant - Jupiter X Templates Skip to content

‘De ondernemer verdient een wegwijzer’

Veel kleinere ondernemers hebben vaak verouderde ideeën over het onderwijs. Maar het onderwijs in Flevoland heeft tegenwoordig heel veel in huis.

Door: Durk Buma, vestigingsdirectuur ROC Friese Poort Emmeloord/Urk

De regels moeten voor de ondernemer niet voelen als ‘opgedrongen geluk’. Prachtig dat ze er zijn, maar is dit waar de individuele ondernemer behoefte aan heeft? De ondernemer verdient een wegwijzer. ‘Het MKB Schakelteam’ wijst ze straks die weg, als een soort frontoffice. Ook wordt er structuur aangebracht in de vele bestaande en op zich prima functionerende structuren. Heel belangrijk, want zo weet je elkaar sneller te vinden; je versterkt daarmee het ecosysteem.

‘De ondernemer verdient een wegwijzer’

Maar waar heeft de ondernemer eigenlijk behoefte aan? Dat gaan de adviseurs van het Schakelteam ophalen. De bedrijfsscans zijn hierbij een handig middel en geven veel inzicht voor de ondernemer zelf. De gegevens worden opgenomen in een databank en allerlei partijen hebben daar baat bij. Het onderwijs natuurlijk, maar ook overheden, ondernemersverenigingen en brancheorganisaties; hoe matchen we vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, wat zijn toekomstberoepen, waar liggen kansen of pijnpunten, waar is ondersteuning nodig?

Het charmante van de aanpak van het MKB Schakelteam is het  echt een meerwaarde geeft omdat je beter zicht krijgt op de positie en de wensen van dit type ondernemers. Ik hoop dat we deze mkb’ers straks beter in positie kunnen brengen omdat we ze beter kunnen ondersteunen op een aantal vlakken. Op het gebied van scholing, maar ook met personeelsbeleid, IT of cybersecurity.

Soms hebben ondernemers een verouderd idee over het onderwijs, afgeleid van het beeld van toen ze zelf nog op school zaten. Terwijl we tegenwoordig zoveel meer in huis hebben, voor hun toekomstig personeel maar ook voor hun huidige werknemers. Op maat zelfs als dat moet. Ik hoop dat we ondernemers kunnen triggeren en ons komt  opzoeken, om die duurzame relatie aan te gaan. Deze MKB-deal is er een perfect vehikel voor; de adviseurs uit het ‘MKB-Schakelteam’ kunnen de opleidingsbehoefte ophalen en ondernemers motiveren tot scholing. Zelf spelen we natuurlijk een actieve rol in de backoffice, net als de andere partners.