Hoe inzicht in je geldstromen je bedrijf winstgevender maakt? - Mkb Schakelteam Skip to content

Hoe inzicht in je geldstromen je bedrijf winstgevender maakt?

Is jou dat nu ook wel eens overkomen? Dat je iets extra’s voor je bedrijf hebt gekocht en achteraf bleek dat dat niet zo slim was. Je dacht dat je genoeg geld op je bankrekening had staan, maar……. Je hebt even geen rekening gehouden met die grote order waar meer inkoop voor nodig is. Of wel met het vakantiegeld, maar niet met de bijbehorende werkgeverslasten. Oeps….. Dit wil je natuurlijk niet. Maar hoe kun je dit voorkomen? Door inzicht te hebben in je liquiditeit, de geldstromen in je bedrijf. Dan had je geweten dat je dat extraatje beter twee maanden later had kunnen kopen. MKB Schakelteam adviseur Willy Feikens legt uit hoe je uit de problemen kunt blijven.

 

Meer inzicht in de geldstromen leidt tot grotere winstgevendheid.

Hoe krijg je inzicht in je liquiditeit

Inzicht in je liquiditeit begint met het opstellen van een liquiditeitsprognose. Daarmee dwing je jezelf na te denken over hoeveel geld je denkt te ontvangen maar ook hoeveel je gaat uitgeven. Want dat is wat je doet met het maken een liquiditeitsprognose. Daar kun je ook in zien of er ruimte is voor investeringen en of je geld van financiers nodig bent. Dit geeft niet alleen inzicht of jij alles kunt betalen, maar helpt je ook met de groei van jouw bedrijf.

Maar hoe wordt jouw bedrijf daar nou winstgevender van? Het antwoord daarop is eenvoudig: omdat je serieus nadenkt hoe de geldstromen binnen je bedrijf lopen! Als je bedenkt hoeveel omzet je wilt gaan halen, zul je ook nadenken over hoe je dat gaat doen. En geloof mij, een plan helpt daarbij.

Dit geldt ook voor de uitgaven. Vraag jij jezelf wel eens af of alle uitgaven echt nodig en relevant zijn voor jouw bedrijf? En als je wilt investeren, hoe ga je dat dan doen?

De antwoorden staan in het plan, waarna je de prognose kunt gaan volgen. Haal jij iedere maand de prognose die je voor ogen hebt? Wat zijn de verschillen en hoe komt dat? Stel jezelf deze vragen. Dan maak je bewustere keuzes en neem je betere beslissingen voor je bedrijf.

En als je omzet achterblijft, signaleer je dit direct en ga je verkoopplannen maken om dit om te buigen. Als de uitgaven alleen maar stijgen, ga je met inkoop om tafel om betere afspraken te maken.

Dáármee word je bedrijf winstgevender.

Bovendien word je een betrouwbaardere partner. Niet alleen voor leveranciers maar ook voor financiers en beleggers. En wees eerlijk: wie wil dit nu niet?

Hoe kan ik je op weg helpen?

Ben je mkb-ondernemer in Flevoland met tussen de 2-10 werknemers (of FTE) dan stelt het MKB Schakelteam Flevoland jou de prognose “Meer winst door inzicht in je liquiditeit” gratis ter beschikking. Stuur mij een e-mail (willy@mkbschakelteam.nl) en je kunt ermee aan de slag!  Vervolgens plan je de ontvangsten en uitgaven en volg je de prognose. En door de verschillen te verklaren groeit jouw inzicht in jouw bedrijf en weet ik zeker dat je bedrijf winstgevender wordt.

En wat nu als je zegt: “Die Willy kan mooi praten, maar het is best lastig om zo’n prognose te maken en welk inzicht geeft het mij eigenlijk?”

Geen probleem. Ik weet wat liquiditeit doet met je bedrijf. Voel je vrij om een afspraak te maken via https://www.mkbschakelteam.nl/afspraak/willy-feikens/ . Dankzij subsidie van de provincie, kan hoe ik je kosteloos helpen om  samen met jouw een prognose maken en inzicht geven in wat dit oplevert. Ook kan ik je doorverwijzen naar een één of meerdere van de 27 partners van het MKB Schakelteam, voor regelingen, subsidies of extra ondersteuning. Zodat jij kunt groeien met je bedrijf door sterker en winstgevender te worden.

Heel veel succes gewenst!!

Willy Feikens

Adviseur