hardwerkende ondernemers, ze geven me de kriebels - Mkb Schakelteam Skip to content

hardwerkende ondernemers, ze geven me de kriebels

Ik krijg altijd jeuk wanneer er (bijvoorbeeld aan talkshowtafels) wordt gesproken over ‘de hardwerkende Nederlander’. Want wat is ‘hard werken’ nou eigenlijk? Hoe veel je werkt? Of hoe lichamelijk inspannend het is? Bovendien: is hard werken eigenlijk wel slim? Ben je liever de hardwerkende ondernemer die met 60 uur in de week € 80K verdient of de slimme ondernemer die met 40 uur in de week € 150K verdient? Zeg jij het maar!

Van werken in je bedrijf naar werken aan je bedrijf

In een interview in ‘de Ondernemer’ deelt Kees de Jong van nlgroeit waarom ondernemers vooral de mouwen opstropen en hard doorwerken. Hij zegt: “Jarenlang werkte ik keihard aan het verkeerde probleem. Ik was druk met werken in mijn bedrijf, niet eraan. Pas toen ik leerde dat andere ondernemers ook tegen dezelfde problemen opliepen, wist ik hoe ik moest groeien. Niet als bedrijf, maar als persoon.“

Ondernemerschap is een vak. Een vak moet je leren.

Als je als ondernemer niet ontwikkelt, dan ontwikkelt je bedrijf ook niet. Terwijl alles begint bij kennis en inzicht. Het gekke is dat allerlei beroepsgroepen zoals advocaten en accountants de verplichting hebben om hun kennis door het halen van de juiste certificaten continu op niveau te houden. Waarom doen ondernemers dat dan niet ten aanzien van hun ondernemersvaardigheden?

Makkelijk gezegd….

Makkelijk gezegd, maar als je het al zo druk hebt, waar begin je dan? Heel eenvoudig: door jezelf als gedachtenexperiment eens een aantal kritische vragen te stellen. Op een rustig moment, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent van de ene naar de andere afspraak.

Een aantal vragen om mee te beginnen:

·        Waar wil ik over een jaar staan?

·        Welke doelen heb ik bereikt in de laatste 12 maanden? Welke niet en waarom niet?

·        Wat is mijn ideale klant? Hoe bereik ik die momenteel?

·        Hoe zorg ik dat wij als bedrijf over 5 jaar ook nog relevant zijn voor onze klanten?

Mocht je hier nou hulp bij nodig hebben, plan dan een gesprek met één van de adviseurs van het mkb schakelteam in.

Wat krijg je hiervoor?

1. een gratis bedrijfsscan

2. een waardevol advies waarna je meteen weet waarmee je aan de slag kunt

3. een overzicht met alle voor jou geldende subsidies, regelingen en ondersteuning.

Voor mkb-ondernemers is dit kosteloos, betaald door het ministerie van economische zaken & klimaat. Vragen? Maak een afspraak met één van de adviseur op www.mkbschakelteam.nl

Bert Schonewille

Adviseur MKB Schakelteam

Bronvermelding: De Ondernemer zoals gepubliceerd in het Algemeen Dagblad, zaterdag 21 mei 2022.