Klankborden, je weet wel…of toch niet? - Mkb Schakelteam Skip to content

Klankborden, je weet wel…of toch niet?

Je hebt een goed idee, maar met wie kun je erover van gedachten wisselen? Soms is het prettig een plan, idee of visie tegen iemand van buiten de eigen organisatie aan te houden. Je ideeën delen, je gedachten uiten en vormen en dilemma’s bespreken. Je doet dat in een klankbordgesprek, waarin het om inhoudelijke kwesties gaat waarvoor je input zoekt of antwoorden wilt hebben. Het MKB Schakelteam – een initiatief van de provincie Flevoland – biedt gratis klankbordgesprekken aan.

Je zal snel merken dat een dergelijk gesprek in balans zal zijn en op basis van gelijkwaardigheid gevoerd wordt. Dit komt door de ervaring en complementaire kennis die de ondernemer en zijn gesprekpartner hebben. Een goed klankbordgesprek leidt tot uitwisseling van gezichtspunten; het gaat helemaal niet over goed en fout, dat geeft in ieder geval een comfortabel gevoel. Het gesprek ga je natuurlijk wel aan met een gepokt en gemazelde adviseur. Dit wordt ook wel een ‘trusted advisor’ genoemd. Uiteraard schaar ik mij zelf daar ook onder, bekijk mijn LinkedIn profiel en je begrijpt waarom.

Belangrijk in zo’n klankbordgesprek, waar je wel maximaal een dagdeel de tijd voor moet uittrekken is, is dat het als katalysator functioneert. Hierdoor krijgt je als ondernemer ruimte en ontwikkel je zelf nieuwe gezichtspunten of bevestig je bestaande.

Ondernemers met wie ik namens het MKB Schakelteam dergelijke gesprekken heb gevoerd, zijn eigenlijk zonder uitzondering enthousiast. Ze hebben voor hun gevoel eindelijk weer eens zonder allerlei kritieken over een onderneming kunnen spreken. Gaande het gesprek ontdekken zij veelal meerdere uitdagingen waarmee zij aan de slag willen. Onbewust worden strategie, doel etc. aangescherpt.

Mijn advies is: maak gebruik van het aanbod van de provincie Flevoland om met een ervaren adviseur van het MKB Schakelteam adviseur een klankbordgesprek aan te gaan. Het is kosteloos, omdat de provincie Flevoland via subsidie hier de kosten voor draagt. Als bonus zult u merken dat voor bepaalde zaken die in het gesprek ter sprake komen ook subsidies beschikbaar zijn. De MKB Schakelteam adviseur zal u hier zeker op wijzen. Dat is dan nog een mooie extra bonus voor u als ondernemer. Kortom, vraag een klankbordgesprek aan en investeer twee uur van jouw tijd in jouw onderneming.

René van Schajik – MKB Schakelteam adviseur