Weglopend personeel? Zo houd je de achterdeur dicht! - Mkb Schakelteam Skip to content

Weglopend personeel? Zo houd je de achterdeur dicht!

Nooit in de geschiedenis van Nederland was de arbeidsmarkt zo krap als op dit moment. De werkloosheid ligt met 3,6% (in zowel Nederland als in Flevoland) historisch laag. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de werknemers op dit moment nadenkt over een andere baan, nota bene in dezelfde sector. Blijkbaar zijn ze niet zo blij met hun huidige baas. MKB Schakelteam adviseur Bert Schonewille heeft de oplossing: hou de achterdeur dicht door ‘gewoon’ een goede werkgever te zijn.

Wat is ‘goed werkgeverschap’ eigenlijk?

In deze dure tijden denk je wellicht dat een goed werkgever gewoon meer betaalt. Natuurlijk speelt geld een rol (vooral bij een wisseling van baan), maar het blijkt niet te zijn wat mensen ten diepste drijft. Je komt er écht achter door vooral in gesprek te gaan met je medewerkers of – beter nog – dit door een extern bureau te laten doen. Organiseer een sessie met je gehele team en werk samen een jou unieke ‘employer brand’.

Voorbeelden

De afgelopen maanden sprak ik een aantal ondernemers in een competitieve markt die het toch goed lukt hun ziekteverzuim en uitstroom zeer laag te houden. Een aantal voorbeelden die stukken verder gaan dan een goed salaris, een gezellig team en een borrel op vrijdagmiddag.

  1. Flexibele werktijden – tijdens corona werd thuiswerken natuurlijk al gangbaarder, voor veel kantoorwerk is het (deels) thuiswerken inmiddels de norm. Net als flexibele werktijden: niet meer verplicht tussen 9 en 17 uur, maar bijvoorbeeld ’s avonds omdat je nou eenmaal een avondmens bent. Of omdat de kids dan liggen te slapen.
  2. Extra vrije dagen – onlangs sprak ik een ondernemer die zei dat zijn CAO wél voorzag in extreme kou maar niet in extreme hitte. In goed overleg met zowel zijn opdrachtgever als zijn team gaf hij zijn werknemers om 13:00 uur vrij toen het die dag 35 graden werd. Over goed ondernemerschap gesproken. Aanvullend geven sommige werkgevers (veel) meer vrije dagen dan de 25 wettelijke vrije dagen. Vijf of zelfs 10 extra dagen zijn geen uitzondering. Sommige bedrijven bieden zelfs ‘onbeperkt’ vakantiedagen aan (in combinatie met resultaatafspraken, dat dan weer wel).
  3. Persoonlijke groei stimuleren – en hiermee bedoel ik dus ook: meteen vanaf dag 1 een opleidingsbudget ter beschikking stellen. Dus niet: als je hier jezelf bewezen hebt over 3 jaar dan gaan we het een keer over een opleiding hebben. Ook zien we steeds vaker dat in plaats van de directeur de beoordelingsgesprekken ‘er een beetje bij doet’ maar dat een (extern) HRM-adviseur wordt ingevlogen om het beoordelingstraject professioneel te begeleiden: niet alleen een 1-op-1 gesprek, maar ook 180-graden feedback vanuit collega’s en een teamoverleg. Dat zorgt direct voor een open en professionele sfeer waarbij het normaal is dat je elkaar van feedback voorziet en van elkaar wilt leren.
  4. Wees creatief – Dan nog één uit mijn eigen koker: bedenk zelf een uniek voordeel dat alleen jij kunt bieden. Ben je bijvoorbeeld een elektrotechnisch bedrijf dat zonnepanelen monteert bij klanten, bied je medewerkers dan aan. Bijvoorbeeld gratis of 50/50 waarbij je dit net als bij een leerwerkovereenkomst ‘terugbetaalt’ over een aantal jaren. Als je dit meteen combineert met een elektrische of hybride bedrijfswagen dan is dat driedubbel winst: een blije werknemer (people) vanwege een lagere energierekening, opgewekt met zonne-energie (planet) en lagere brandstofkosten en personeelsbehoud voor het bedrijf (profit).

Wat levert goed werkgeverschap jou op?

Leuk allemaal, zul je denken die maatregelen, maar wat levert goed werkgeverschap mij op? Om te beginnen worden jouw huidige medewerkers nog enthousiaster dan ze al waren. En enthousiaste medewerkers blijven niet alleen langer hangen, maar ze bazuinen ook nog eens rond wat voor geweldig werkgever jij bent. Twee keer een ‘winner’ om je wervingskosten te drukken. Bovendien ben je blijkbaar uniek ten opzichte van de concurrentie en dat helpt je dan weer om gemakkelijker nieuwe medewerkers te vinden. Bijvoorbeeld wanneer je als bedrijf wilt groeien.

Regelingen voor scholing & personeel

Het MKB Schakelteam kent diverse partners die kunnen helpen met personeel. Ook kennen we de mogelijke subsidies voor opleidingen van medewerkers (tot wel 50%).

Bent u hier benieuwd naar? Plan gerust een afspraak met één van de adviseurs van het MKB Schakelteam. www.mkbschakelteam.nl.

Wat krijg je hiervoor?

  1. een gratis bedrijfsscan
  2. een waardevol advies waarna je meteen weet waarmee je aan de slag kunt
  3. een overzicht met alle voor jou geldende subsidies, regelingen en ondersteuning.

Voor mkb-ondernemers is dit kosteloos, betaald door het ministerie van economische zaken & klimaat. Vragen? Maak een afspraak met één van de adviseur op www.mkbschakelteam.nl