ChatGPT voor ondernemers in het klein mkb (how-to) - Mkb Schakelteam Skip to content

ChatGPT voor ondernemers in het klein mkb (how-to)

Elk gesprek dat ik de laatste tijd voor het MKB Schakelteam voer, begint ermee. Eén van de nieuwste en meest opwindende kansen om je bedrijf te laten groeien of te verbeteren: ChatGPT. De revolutionaire chatbot die in korte tijd miljoenen gebruikers wereldwijd wist te krijgen.

In dit blog vertel ik kort wat het is en hoe het jou als als ondernemer in het klein mkb veel tijd en geld kan besparen. Probeer het vandaag eens uit!

 

Taalrobot die menselijk lijkt

ChatGPT is een chatbot gebaseerd op kunstmatige intelligentie (KI). Dat laatste is niets nieuws, want dat kennen we al van bijvoorbeeld Google Maps, Tomtom, spraakgestuurde opdrachten via Siri of Alexa, etc. ChatGPT is echter een van de meest geavanceerde chatbots op de markt en is ontworpen om natuurlijke taal te begrijpen en te genereren. Kortom hij kan communiceren met mensen op een manier die bijna menselijk lijkt.

 

ChatGPT: handig bij teksten schrijven

Als ondernemer ben je vooral goed in je eigen vak maar heb je het veel te druk voor andere dingen, zoals marketing op social media. Terwijl zichtbaarheid van je bedrijf wél van belang is. Bijvoorbeeld bij de werving van personeel, het schrijven van social media berichten, etc. Daar kan ChatGPT je goed bij helpen! Gratis nog wel. Hieronder leg ik uit hoe.

 

Begin. Stel vragen. Hoe specifieker, hoe beter

Ga naar chat.openai.com en maak een gratis account aan. Nu kun je aan ChatGPT vragen gaan stellen, zogenaamde ‘prompts’. Bijvoorbeeld:

“Bedenk voor mij een creatief idee voor een bericht op social media voor de personeelswerving van een nieuwe elektromonteur voor ons bedrijf <naam bedrijf>. Kom direct met een idee voor een afbeelding erbij.”  Dan is dit het resultaat: 

 

Nog een voorbeeld:  “Maak voor mij een contentkalender voor de maand april voor social media voor onze marketing. Doel is om ons bedrijf MKB Schakelteam op de kaart te zetten als aantrekkelijke adviseur voor het kleine MKB in Flevoland. Onze adviseurs geven gratis advies aan MKB-bedrijven tot 10 werknemers. Zet alles in een tabel met de kolommen: datum, berichtidee, bijschrift.”  Dan is dit het resultaat:

Je hoeft deze berichten alleen nog maar online te zetten en voila, klaar! Natuurlijk zul je hier en daar wat moeten / willen bijschaven zodat het echt ‘jouw’ tekst wordt. Maar toch: waar je voorheen tegen het daadwerkelijk beginnen van een tekst aanhikte, doet ChatGPT dat voor jou.

 

Adviesgesprek MKB schakelteam

In een waardevol adviesgesprek met het MKB Schakelteam spreken we samen door hoe het met jouw bedrijf gaat en waar je wel wat advies kunt gebruiken. Daarna ‘schakelen’ we door met mogelijke subsidiepartners en regelingen, zodat jij van je groeiplannen werk kunt maken. En als je dat wilt, bespreken we direct de kansen op het gebied van AI en ChatGPT voor jouw bedrijf.


Bert Schonewille is adviseur marketing & strategie bij het MKB Schakelteam.