Wil je investeren in een machine, bedrijfspand, grond of heb je werkkapitaal nodig voor bijvoorbeeld voorraden? Dan kan het zo maar zijn dat je dat geld niet op de plank hebt liggen. En ja, wat dan?
In die gevallen heb je geld nodig van een geldschieter. Die zijn er in soorten en maten. Denk aan banken, leasemaatschappijen, crowdfunding en factoring. Denk ook aan vrienden en familie. Maar: wie of wat je ook kiest, bereid je goed voor. Want ze willen allemaal wat van je weten.
Welke vormen zijn er en welke informatie moet ik aanleveren?
Welke financieringsvorm het beste bij je past is erg afhankelijk van de situatie. Een lening past goed bij een bedrijfspand. Lease kan een prima alternatief zijn voor machines. Factoring kan goed werken om een deel van je werkkapitaal te financieren.
Lease- en factoringmaatschappijen zijn qua informatie het snelst tevreden. Dit komt omdat ze zich specifiek op die machine of op de debiteuren richten. Dat geldt niet voor alle andere geldschieters. Geloof me, op je familie na, willen ze alles van je weten. Die vraag kun je verdelen in drie onderdelen:
- Wat heb je in het verleden gedaan?
- Hoe sta je er nu voor?
- Wat ga je in de toekomst presteren?
Waarom willen ze dat eigenlijk weten?
Waarom willen ze zoveel van je weten? Stel je eens voor dat ik jou vraag of ik € 100.000 van je mag lenen. Zou je dat dan zomaar doen……….? Nou, ik in ieder geval niet. Ik wil erop vertrouwen dat ik mijn geld terugkrijg. Als mijn vertrouwen heel hoog is, ben ik tevreden met een kleine vergoeding (rente). En als ik er minder vertrouwen in heb, wil ik een hogere rente. Als ik er helemaal geen vertrouwen in heb…… Je raadt het al, dan zal ik je geen geld lenen. Financiers denken net zo.
Met de informatie die jij ze geeft, proberen ze een inschatting te maken hoeveel vertrouwen ze hebben in jouw plan en welke risico’s zij lopen. Dan kun je je voorstellen dat, als je de juiste informatie geeft en vooraf al over de risico’s hebt nagedacht, het lenen van geld veel gemakkelijker wordt.
Hoe bereid je je goed voor?
Zorg dat je jaarcijfers over 2022 klaar zijn (verleden). Zorg dat je cijfers van 2023 tot de maand waar we zijn paraat hebt. Deze kun jezelf uit je boekhoudprogramma halen. Sommige financiers vragen om een MT-940 bestand. Deze kun je opvragen in internetbankieren (heden). Daarnaast maak je een prognose voor de toekomst. Hierin laat je zien dat je in staat bent om de financiering inclusief rente terug te betalen. Schrijf hier een verhaal bij dat vertrouwen uitstraalt en past bij de informatie (toekomst). Kom je er zelf niet uit vraag dan hulp van een specialist.
Wat kan het MKB Schakelteam voor je doen?
Het MKB Schakelteam bestaat uit adviseurs die ervaring hebben met het aanvragen van financiering. Zij kunnen met jou kijken welke financieringsvorm passend is, welke informatie nodig is en welke financiers het beste passen bij jouw plannen.
Ook zullen zij wijzen op de mogelijkheid om een voucher kennis & expertise. Daarmee krijg je een subsidie tot 50% van de kosten voor het inschakelen van een specialist om jouw financiering te regelen. Zo ben je goed voorbereid en wordt de kans op een succesvolle financiering groter. Kom je er niet uit of wil je even sparren?
Willy Feikens, adviseur MKB Schakelteam