De verwachtingen van de Retail in Nederland - Mkb Schakelteam Skip to content

De verwachtingen van de Retail in Nederland

In de periode februari/maart 2023 heeft Q&A Consultancy B.V. onderzoek gedaan naar de retailmarkt in Nederland. De retailmarkt blijft een uitdaging, met geen teken van een harde daling van inflatie in dit jaar. Het CPB en ABN AMRO voorspellen respectievelijk 3% en 4,4% inflatie voor 2023. 

Uit het onderzoek blijkt dat retailers voor 2023 gemiddeld een omzetgroei verwachten van 2,8%.* Dit ligt in de buurt van de inflatie. Er zijn echter grote verschillen tussen de verschillende branches. Om hun groei te realiseren verwachten de retailers forse prijsstijgingen, aangezien het volume van de deelnemers slechts met 0,4% zal groeien. Bovendien zullen retailers ruim een kwart van hun winstgevendheid moeten inleveren door de stijgende kosten. De kosten laten over het algemeen een gematigde tot sterke groei zien, waarbij vooral de loon en huurkosten stijgen met respectievelijk gemiddeld 6% en 5%. Een doorrekening van Q&A Consultancy B.V. toont aan dat het resultaat van de retail gemiddeld met meer dan 30% zal dalen. Hoewel de effecten per branche verschillen, varieert de daling van het resultaat tussen de 18% en 37%.

Meten is weten.

Met de juiste set aan key performance indicatoren (KPI’s) kun je als retailer controle houden over je omzet, rendement en strategie. De belangrijkste kritische performance indicatoren kunnen worden opgedeeld in vijf hoofdgroepen

  • Bedrijfsprestatie indicatoren
  • Klanttevredenheid indicatoren
  • Kanaalprestatie indicatoren
  • Duurzaamheid indicatoren
  • Medewerkerstevredenheid indicatoren

Hebt u behoefte om hier verder over te sparren met ervaren bedrijfsadviseur? Neem dan contact op met een adviseur van het MKB Schakelteam. Zij kunnen richting geven aan uw gedachten en u helpen om de eerste stap te zetten naar een financieel gezonde toekomst. Aan een gesprek met een adviseur van het MKB Schakelteam zijn voor u geen kosten verbonden.

Jeroen van den Burg – Adviseur MKB Schakelteam.

*Retail Outlook Onderzoek door Q&A Consultancy B.V., 2023