Je wilt stoppen met je bedrijf, maar hoe pak je dat aan? - Mkb Schakelteam Skip to content

Je wilt stoppen met je bedrijf, maar hoe pak je dat aan?

Er komen veel vragen van ondernemers over bedrijfsovername terecht bij het MKB Schakelteam. Dit is best logisch aangezien iedere ondernemer er vroeg of laat mee te maken krijgt. Want er komt altijd een moment waarop je wilt stoppen met je bedrijf. Als het dan zover is, hoe pak je dat dan aan? In deze blog geeft MKB Schakelteam adviseur Willy Feikens inzicht in de opties en heeft zij enkele tips.

Bij bedrijfsbeëindiging zijn er grofweg drie keuzes. De eerste is dat je stopt en je bedrijf beëindigd. De tweede is dat het overgenomen wordt door een bedrijfsopvolger en de derde is dat je je bedrijf verkoopt.

Optie 1 – De eerste optie is om te stoppen. Je bepaald een datum. Je zegt het dienstverband van eventuele medewerkers en lopende contracten op. Je communiceert naar je klanten wat je van plan bent, je verkoopt je voorraad, inventaris, machines en eventueel je pand. Tip: Vraag vooraf goed fiscaal advies aan je boekhouder of fiscalist. Denk bijvoorbeeld aan het tijdstip van stoppen (half januari is vaak voordeliger dan december) en bijvoorbeeld je leeftijd (50 jaar of 51 jaar en 10 maanden scheelt 100% meer aftrek). Een goed advies kan je al gauw (tien)duizenden euro’s schelen die je na het stoppen van je bedrijf nog aan de belastingdienst moet betalen.

Optie 2 – De tweede optie is om je bedrijf over te doen aan een bedrijfsopvolger. Deze is vaak al betrokken bij het bedrijf. Denk aan kinderen die het overnemen of aan één of meerdere medewerkers. Het voordeel van deze optie is dat je niet actief op zoek hoeft naar een kopende partij en ook dat je de overname in fases kunt doen. En een ander voordeel is dat de financiering geheel of gedeeltelijk via jou kan lopen. Een nadeel kan zijn, wat je met name vaak ziet bij overnemende kinderen, dat ze niet de hele waarde van je bedrijf in euro’s betalen. Je wilt tenslotte je kind wel op weg helpen om het bedrijf succesvol voort te zetten. Ook hier de tip: Schakel een adviseur, boekhouder of fiscalist in om dit goed te regelen. Je kunt wellicht gebruik maken van “geruisloos doorschuiven” en de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), dit zijn vaktermen, maar hiermee kun je ook weer (tien)duizenden euro’s aan belastingen besparen.     

Optie 3 – De derde optie is om het te verkopen aan een derde partij. Dan rijst bij menig ondernemer meteen de vraag. ‘Ja, maar….. Aan wie dan?’  Dat is vaak de grootste uitdaging. Toch zijn er vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Vraag eens rond in je netwerk. Wellicht zijn er een aantal concullega’s waar je eens een bakje koffie mee kunt drinken. Ook kun je gebruik maken van een overnameadviseur of je bedrijf laten plaatsen op een platform voor bedrijfsovernames zoals Brookz. Tegelijkertijd heb je de vraag, ‘Wat is mijn bedrijf waard?’. Wil je een eigen bedrijfspand mee verkopen of hou je die (voorlopig) zelf? Adviseurs kunnen hele ingewikkelde berekeningen maken over hoeveel je bedrijf waard is. Een makkelijke en vaak toegepaste methode is om de overname som te bepalen aan de hand van een “factor x  Ebitda”. Ebitda is een term uit de winst- en verliesrekening en de factor wordt bepaald aan de hand van de sector waarin je actief bent. Een goed lopend IT Bedrijf kan 5.5 -6 keer de Ebitda vragen en voor detailhandel ligt dit rond de 3. Dit geeft richting aan de waarde van je bedrijf. Tenslotte gaat het er nog altijd om, wat een koper voor jouw bedrijf wil betalen. En doe je zelf de onderhandelingen of laat je je bijstaan door iemand die dat voor jou doet? Voordeel van het aan een ander overlaten van de onderhandelingen is dat je dan de emotie eruit haalt en een betere deal kunt maken.

Bij de laatste optie krijg je vaak de meeste waarde voor je bedrijf. Nadeel kan een stukje financiering zijn. Hoe gaat de overnemende partij het betalen?   Banken zijn niet altijd even enthousiast om overnames te financieren. Vaak omdat daar een stuk goodwill in zit. En goodwill is “lucht” en dat heeft voor een bank niet zoveel waarde. Goed om je te bedenken dat er ook hele mooie constructies te bedenken zijn zonder bank. Het geld komt dan dikwijls een over langere termijn naar je toe. Nadeel van je – bedrijf verkopen – is dat ze  complexer zijn. Laat je dus goed adviseren.

Laat je adviseren

Al met al komt er bij bedrijfsbeëindiging of –overname behoorlijk wat op je af. Gelukkig kan het MKB Schakelteam veel voor je doen. Het MKB Schakelteam heeft enkele adviseurs die ervaring hebben met overnametrajecten. Zij kunnen met jou kijken welke keuze heb beste bij je past. En welke vervolgstappen je kunt zetten.  Als het keuze 2 of 3 wordt en de overnemende partij  wil verder groeien met het bedrijf, zullen zij wijzen op de mogelijkheid om een voucher kennis & expertise aan te vragen bij Horizon.  Daarmee kun je een subsidie krijgen tot 50% voor het inschakelen van een adviseur.

Nieuwsgierig? Bezoek de website mkbschakelteam.nl en maak een afspraak.