Subsidie voor het digitaliseren van uw mkb-bedrijf - Mkb Schakelteam Skip to content

Subsidie voor het digitaliseren van uw mkb-bedrijf

Om efficiënt te kunnen werken en te groeien met uw bedrijf, is digitalisering van belang. Veel kleinere ondernemers willen graag digitaliseren, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Dan is het goed om te weten dat er ondersteuning is in de vorm van Mijn Digitale Zaak. Deze subsidie is er voor ondernemers in het mkb met maximaal 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 10 miljoen. In 2022 moest u als mkb’er minimaal 2 fte in dienst hebben. Deze voorwaarde is vervallen.

U kunt de subsidie aanvragen van 17 mei 2023, 9:00 uur tot en met 14 juli 2023, 17:00 uur. 

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning aan. Het kan een paar dagen duren voordat u eHerkenning heeft ontvangen.

De subsidie

Met de subsidie van Mijn Digitale Zaak kunt u advies inwinnen en/of technologie aanschaffen om uw basis op orde te krijgen op het gebied van digitalisering.

De categorieën van digitaliseringsonderdelen die in aanmerking komen voor subsidie zijn te vinden in de bijlage van de regeling. De subsidie hiervoor is 50% van de subsidiabele kosten, met een maximum van € 2.500, waarvan maximaal € 500 voor advies. Het minimale subsidiebedrag is € 500. U kunt meerdere offertes indienen tot het maximale bedrag is bereikt. Dat moet u wel in 1 aanvraag doen.

Wat komt niet in aanmerking?

Een aantal zaken komt niet in aanmerking voor subsidie:

  • Aankoopadvies door de leverancier van de technologie die u wilt aanschaffen of implementeren.
  • Diensten of producten die niet aansluiten bij wat de leverancier normaal gesproken levert.
  • Betaalde socialmedia-abonnementen en advertentiebudget.

We behandelen alleen complete aanvragen en op volgorde van binnenkomst, tot het totale budget op is. Het loont dus als uw aanvraag op tijd binnenkomt en volledig is.

Budget

In totaal is er voor deze openstelling € 870.000 budget beschikbaar. U kunt 50% subsidie ontvangen voor uw investering of kosten voor advies tot een maximum van € 2.500. U ontvangt maximaal € 500 voor advies.

Voorwaarden

Mijn Digitale Zaak is er voor ondernemers die:

  • staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK);
  • maximaal 50 werknemers hebben; en
  • minder dan € 10 miljoen omzet hadden in het afgelopen boekjaar.

Verder moet uw bedrijf aan de volgende voorwaarden voldoen om subsidie aan te vragen:

  • U moet minstens € 1000 aan kosten maken voor digitale investeringen die u nog gaat doen. U kunt geen subsidie krijgen voor investeringen die u al heeft gedaan. Bij uw aanvraag stuurt u een geldige, ongetekende offerte mee van uw leverancier.
  • U heeft nog niet eerder subsidie ontvangen via Mijn Digitale Zaak.
  • U mag het zogenoemde de-minimisplafond niet overschrijden met de subsidie via Mijn Digitale Zaak. Dit is een regel van de Europese Commissie om eerlijke concurrentie te garanderen. U mag per bedrijf maximaal €200.000 overheidssteun ontvangen binnen een periode van 3 jaar. Sommige sectoren hebben een lager maximumbedrag. Om aan te tonen dat u hieraan voldoet, legt u een verklaring de-minimissteun af.
  • Heeft u subsidie ontvangen voor dezelfde kosten van een andere partij, zoals uw gemeente? Dan mag deze subsidie samen met de subsidie die u ontvangt vanuit Mijn Digitale Zaak opgeteld maximaal € 2500,- zijn.
  • Verbonden ondernemingen kunnen in totaal 1 subsidieaanvraag toegekend krijgen.
Uw aanvraag voorbereiden

Mijn Digitale Zaak is er voor alle mkb’ers die voldoen aan de voorwaarden. Het stappenplan is als volgt:

1. Routekaart volgen en digitaliseringsscan invullen

U checkt de routekaart en vult de digitaliseringsscan van KVK in op mijndigitalezaak.nl. U ontvangt dan persoonlijk advies over de investering die voor u loont. U bent niet verplicht het advies uit de scan op te volgen, maar u moet gedownloade pdf wel meesturen met uw subsidieaanvraag.

Alleen de producten en diensten die op de routekaart staan onder ‘Digitale basis op orde’ komen in aanmerking voor subsidie. 

2. Offertes opvragen

U kunt nu offertes opvragen. De lijst met leveranciers van INretail en MKB-Nederland kan u hierbij helpen. Maar u mag ook zelf een leverancier gebruiken die niet op deze lijst staat, mits deze leverancier de af te nemen diensten of producten normaal gesproken ook commercieel levert en ingeschreven staat bij de KVK. De offertes moeten geldig zijn op de datum van uw aanvraag.

3. Subsidieaanvraag indienen

Met het resultaat van de digitaliseringsscan en de offertes kunt u een subsidieaanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en een voorschot krijgen op de kosten. U kunt voor meerdere onderdelen subsidie aanvragen, maar dat moet u wel in 1 aanvraag bundelen. U kunt maximaal € 2.500 subsidie ontvangen voor de combinatie van de onderdelen.