'Non-bancaire lening bij mkb in opkomst door onwil banken' - Mkb Schakelteam Skip to content

‘Non-bancaire lening bij mkb in opkomst door onwil banken’

Kleine leningen die kleine MKB-ondernemers vaker zoeken sinds de pandemie worden veel vaker buiten de bank om geregeld met een alternatieve financieringsbron zoals vastgoedfinanciering of direct lending. Dat meldt Controllers Magazine (CM). Zij sprak met deskundigen die melden dat ondernemers vaak tegen een muur aan lopen bij banken en daarom uitwijken naar non-bancaire financiering.

CM  sprak met factoringbedrijf Factris, dat dagelijks spreekt met ondernemers die bij banken tegen een muur van
bureaucratie en tegenwerking aanlopen als ze meer werkkapitaal nodig hebben.  De doorlooptijd van betalingen van grote
bedrijven aan het kleine mkb is wettelijk verkort, maar tot nu toe plukken ondernemers daar nog niet de vruchten van. Daardoor is de behoefte aan liquiditeit sinds de coronacrisis alleen maar is toegenomen.

Grenzen aan voorfinanciering

Op basis van recent onderzoek meldt CM dat ondernemers gemiddeld 73 dagen kwijt zijn met het najagen van facturen die onbetaald blijven. Door financiële problemen van klanten komen ze zelf ook in betalingsproblemen en ontstaat er behoefte aan krediet. ‘Met betalingstermijnen van soms wel 120 dagen, lopen bedrijven geregeld tegen de grenzen aan van wat ze kunnen voorfinancieren,’ tekent CM op uit de mond van Nouri Verhoeven, Head of Sales bij Factris. Verhoeven noemt het extra pijnlijk dat banken ondernemers in de kou laten staan, zeker omdat het MKB de motor is achter de hele Europese economie.

Kort krediet buiten bank om

Kortlopende leningen worden daarom vaker via alternatieve bronnen geregeld. Vooral leningen met een maximum van 100.000 euro en een looptijd van maximaal één jaar zijn populair. Eén op de vijf leningen tot een kwart miljoen euro wordt inmiddels buiten de bank om geregeld.  

Heb je plannen voor groeien of wil je innoveren?  Dan kun je bij Horizon Flevoland terecht voor financiering of een goed advies. Met behulp van risicodragend kapitaal in de vorm van fondsen biedt Horizon Flevoland een aantal mooie instrumenten om je als ondernemer te ondersteunen bij bereiken van je groeiambities.