Veel mkb-bedrijven hebben last van phishing - Mkb Schakelteam Skip to content

Veel mkb-bedrijven hebben last van phishing

De cybercriminaliteit treft het mkb in toenemende mate. Dat laat ABN Amro weten op basis van onderzoek onder haar klanten. In 2022 gaf ‘slechts’ 39 procent van de ondervraagden aan het doelwit te zijn van cybercriminelen. Inmiddels is dit percentage bijna verdubbeld, naar 80 procent. Phishing is de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Van de ondervraagden heeft 66 procent hier weleens mee te maken gehad. Cybercriminelen proberen via e-mails, sms- of Whatsappberichten en telefoontjes mensen te verleiden om een actie uit de voeren die later schadelijk blijkt te zijn.

Kwaadaardige software

Een phishing-aanval kan gericht zijn op direct financieel gewin, maar kan ook het startpunt zijn van een grotere aanval. Informatietechnologiebedrijf IBM heeft berekend dat vorig jaar cybercriminelen via phishing in 41 procent van de cyberincidenten toegang tot bedrijfsinformatie of systemen verkregen. Vaak sturen zulke berichten aan op het openen van een downloadlink of bijlage die malware bevat en zich op de computer of het netwerk kan nestelen Deze kwaadaardige software kan bijvoorbeeld systemen monitoren voor (bedrijfs)spionagedoeleinden.

Kunstmatige intelligentie

Te laatste tijd maken  cybercriminelen ook vaker gebruik van innovaties zoals kunstmatige intelligentie. Met behulp van deze intelligentie kunnen zij hele overtuigende phishing-mails schrijven. Het gat zelfs zover dat zij met een gekloonde stem van de CEO aan de telefoon hun doelwit een laatste zetje geven om bijvoorbeeld geld naar  een frauduleuze bankrekening over te maken.

Ben je kleine mkb-er en wil je beschermd zijn tegen cybercriminaliteit dan biedt het zevenstappenplan van de Kvk uitkomst.  Wil je weten hoe kwetsbaar jouw bedrijf is? Doe dan de Cyberscan.

Lees hier het hele rapport van de ABNAmro.