Worden flitskredieten zonder advies woekerkredieten? - Mkb Schakelteam Skip to content

Worden flitskredieten zonder advies woekerkredieten?

Steeds meer ondernemers zoeken hun toevlucht tot een ‘Flitskrediet’. Kenmerken van deze kredieten zijn de korte looptijden en de hoge rentes. Een flitskrediet is bovendien vaak gebaseerd op de analyse van de geldstroom over de bankrekening.

 Onlangs las ik een artikel geschreven door André Dolsma, de commercieel directeur van Qredits. Hij sprak zijn zorgen uit over de toename van het aantal aanbieders van flitskredieten. Hij signaleert serieuze geldzorgen bij gepassioneerde ondernemers die zich tot dergelijke kredieten laten verleiden.

 De oorzaken van die verleiding zijn plotselinge verandering in de privésfeer (scheiding of ziekte) en/of actuele dreigingen zoals corona gerelateerde maatregelen.

 Nog niet zo lang geleden kon de ondernemer alleen bij de bank of bij familie aankloppen. Dan werd er serieus gekeken naar de continuïteit van het bedrijf; of het aannemelijk was dat rente en aflossing konden worden opgebracht en of er daarna nog enige ruimte overbleef om tegenvallers op te vangen. Was de uitkomst nee, dan waren er niet veel alternatieven.

Net als de bankiers, kijken ook de verstrekkers van het flitskrediet met name naar hun eigen belang.

 Vandaag de dag is dat anders. De bank bekommert zich steeds minder om de kleine ondernemer. Door deze opstelling in combinatie met snelle IT-ontwikkelingen zijn er andere partijen opgestaan die graag hoog renderend hun geld willen ‘investeren’ in het kleinbedrijf.

 Veel ondernemers zijn in de afgelopen jaren mede door corona klem komen te zitten. Volgens Dolsma wegens hoge rentes en korte looptijden als zij een flitskrediet hebben. Snelgeld lijkt op het eerste oog aantrekkelijker, maar zorgt er in veel gevallen voor dat de meeste ondernemers van de regen in drup komen. Ondernemers zouden alerter moeten zijn als een geldverstrekker hun krediet wil geven zónder dat zij jaarcijfers hoeven te overhandigen. Zij zouden zich moeten realiseren dat alleen betaaldata van hun bankrekening onvoldoende is om een continuïteitsbeslissing te nemen in het belang van de onderneming. Net als de bankiers, kijken ook de verstrekkers van het flitskrediet met name naar hun eigen belang.

 Onder de druk om krediet te verkrijgen, verdiepen de ondernemers zich vaak niet in de voorwaarden en de kleine lettertjes. Met als gevolg dat goedkoop duurkoop kan worden.

Een adviseur inschakelen kost tijd, maar het zorgt wel voor een verantwoorde doorkijk met betrekking tot de bedrijfscontinuïteit. Als het te laat is, rest vaak alleen nog hulp van een professional op het gebied van schuldhulpverlening.

Ondernemer; bezint eer ge begint! Denk goed na! Laat je niet gek maken door snelheid en gemak.

 Dolsma maakt een link naar het verleden waar coöperatieve bankiers zoals Raifeissen het als het ware opnamen voor deze doelgroep. Hij vraagt zich af: Wie doet dat nu nog? Het roept de vraag op of de ondernemer niet – net zoals de consument – beschermd moet worden met wet- en regelgeving (Wet Consumptief Krediet). Met andere woorden moet er een instantie komen die bij financiering het belang van de ondernemer vooropstelt en op wiens advies de ondernemer kan vertrouwen? Zelf ben ik van mening dat de ondernemer hierin ook een eigen verantwoordelijkheid heeft.

Mijn stelling is, dat ondernemers weten waar hun kwaliteiten liggen en welke expertise zij missen. Voor dit laatste kunnen zij dan beter een professional inschakelen. Zij hebben immers nagenoeg allemaal een boekhouder die de jaarstukken opstelt en de belastingaangifte doet. Zij weten dus waar hun tekortkoming ligt en huren iemand in.

 Net als de commercieel directeur van Qredits zeg ik: Ondernemer; bezint eer ge begint! Denk goed na! Laat je niet gek maken door snelheid en gemak. Klankbord jaarlijks tegen een geringe vergoeding met een ervaren adviseur – of klop bij het MKB Schakelteam aan voor een gratis professioneel advies – stel je kwetsbaar en open op, maak op hoofdlijnen een financiële begroting en analyseer enkele keren per jaar de afwijkingen tussen begroting en realisatie.

 Heb je dan liquiditeit nodig? Dan heeft de adviseur zich als het goed is al bij je bewezen en ben je door de begroting en analyse goed voorbereid om verantwoord sámen met je adviseur krediet aan te vragen, Een goede adviseur heeft een breed netwerk en ervaring met betrouwbare financiers.

 René van Schajik

Adciseur MKB Schakelteam Flevoland